• Schrijvers uit de regio

 

UITNODIGING

 

 

20 januari boekpresentatie -De dag door met dementie-, Anneke van der Plaats en Dick Kits

Inloop vanaf 18.00 uur met een hapje en een drankje

Programma vanaf 19.00 uur: lezing door sociaal geriater en verpleeghuisarts Dr. Anneke van der Plaats

Uitreiking van het boek door ondernemer in de zorg, Dick Kits aan mevrouw van G. Zij kampt met beginnende dementie

Bij Cursief, Kruisstraat 4, Gorinchem.

 

De dag door met dementie is de titel van het nieuwste boek van Anneke van der Plaats en Dick Kits. Wat moet je doen en wat juist niet als je leeft met iemand met dementie? Het gedrag van iemand met dementie lijkt vaak onbegrijpelijk. In dit boek komt kennis uit de neurowetenschappen samen met ervaringen uit de verzorging van mensen met dementie. Het boek geeft op een toegankelijke manier weer welke veranderingen in het brein plaatsvinden waardoor bepaald gedrag niet meer mogelijk is. Die kennis is de handreiking naar de dagelijkse praktijk. Als je weet dat iets niet meer werkt hoef je er ook geen beroep meer op te doen. Dat voorkomt een hoop narigheid in het leven met dementie. Een absolute aanwinst voor iedereen die met dementie te maken heeft, thuis of in de zorg.

Schrijvers uit de regio

Wij hebben een aparte plek in de winkel voor schrijvers uit de regio ook zullen wij regelmatig boekpresentaties organiseren waarin deze schrijvers centraal staan.

 

Hans Kilian - Een gat in de tijd 

Anders dan in de fantastische vertellingen in eerder werk als “De tocht door de duivelsvallei” blijft Kilian in Een gat in de tijd doorgaans dichter bij huis. In de korte en langere, overwegend realistische, verhalen heeft hij oog voor de eigenaardigheden van het alledaagse leven. In het titelverhaal komt de hoofpersoon door een gat in zijn huis ongewild in een tijdreis terecht en tevens in een bizarre ondergrondse situatie. Een aantal constanten, zoals de heldere stijl, de satirische inslag en de bijzonder wendingen, kenmerken ook deze verhalen.

 

Hans Kilian, pseudoniem van Karel ter Voorde, schreef in allerhande bladen, variërend van Het Parool tot Schoon Schip. Van hem verschenen meer dan dertig boeken waaronder behalve verhalenbundels ook romans, dichtbundels en toneelstukken. Op internet zijn ook vele aforismen van hem te vinden. Hij was onder meer docent aan het Merewade college. Als initiator en motor achter de Gorcumse literatuurprijs was hij jarenlang literair organisator bij onder andere de Stichting literaire workshop. Thans is hij als publicist actief. Hans Kilian ontving verscheidene prijzen en staat in tal van bloemlezingen. Op de Aanlegsteiger, waar de Stichting literaire workshop jarenlang schrijfworkshops hield, is zijn gedicht Signalement als onderdeel van de Gorcumse Poëzieroute te bewonderen.

 

 

 

Nog één keer de sfeer van het uitgaansleven in de zeventiger jaren

Wil je nog
één keer de sfeer van de jaren zeventig in Gorinchem proeven en je oude vrienden uit de jeugdcafés en jeugdsoos De Moksha weer ontmoeten? Dat kan op koopzondag 27 september van 14.00-17.00 uur in Boekhandel Cursief. Tijdens de boekpresentatie van het alternatief boek `Jongerencultuur in Gorinchem - De roerige jaren 70` door schrijver J.Hocque, draaien we de Lp´s weer van toen. Er kan gedanst worden maar roken is niet toegestaan. De auteur vertelt verhalen en signeert zijn boek.

Al een behoorlijk aantal kopers vinden het boek een mooi tijdsbeeld van de jaren 70. Het uitgaansleven, protest tegen het gezag, avontuurlijke reis van twee hippies met een lelijke eend door Europa en verlies van vrienden. Emotioneel, humoristisch en spannend beschreven. Figuren in het boek zijn bijna herkenbaar. Het boek is geïllustreerd met krantenartikelen, foto´s van enkele jeugdcafés, jeugdsoos de Moksha en Lp hoezen.

Een oproep aan de dj die in de Moksha of cafés in die tijd platen heeft gedraaid. Neem contact op met Kees Hoque (0183) 64 90 90. Bezoekers van nu kunnen hun Lp's van toen meenemen.

Koopzondag 27 sept  van 14.00 uur-17.00 uur bij Boekhandel Cursief/ Galerie De Etage, Kruisstraat 4 Gorinchem. Tel: (0183) 68 99 50

Kees Hoque (0183) 64 90 90 of Boekhandel Cursief, Hilma Bruinsma 06 23 90 54 61

 

DE VINKENVENT DOOR GERARD H.J. DE KROON

verkrijgbaar bij Boekhandel Cursief 

De stadgenoot G.H.J. de Kroon, heeft als internationaal bekend ecologisch georiënteerd ornitholoog (vogelkundige) m.b.t. moerasvogels, een boek geschreven over zijn belevenissen in de natuur in het algemeen, over reizen, over landschappen, over planten en plantengroei, over vogels en mensen van allerlei slag.

De Kroon kwam in de jaren zestig van de vorige eeuw bewust in aanraking met natuur, met spontaan groeiende planten en dieren. De schoonheid van de natuur heeft hij aanvankelijk beleefd op en om de stadswallen van de groene Vesting Gorinchem. Ook in de voormalige zoetwatergetijdenzone (tot 1972) langs de Boven-Merwede, (beneden) Waal en (afgedamde) Maas. Zijn actieradius verruimde zich, mede uit een oogpunt van milieubesef.

Het aanvankelijk naar vogels kijken, vogels tellen en broedvogels inventariseren, groeide uit tot een ongekend uitvoerige studie van de niet zo bekende Waterral. Een vogelsoort die moeilijk waarneembaar is, gezien zijn leefwijze. Het is een vogel die meer gehoord wordt dan gezien. Zelfs zo nu en dan in Gorinchem en omstreken.

Door weetgierigheid gedreven verrichtte De Kroon allerlei onderzoeken in moerassen en musea, in binnen- en buitenland. Van IJsland tot Japan. Ondernam hiervoor samen met zijn vrouw interessante en soms moeizame expedities en ging samenwerkingsverbanden aan met instituten en universiteiten, die mede hebben geleid tot meer

inzicht en het beter leren begrijpen van een spontaan voorkomende vogelsoort, verbreid over het Euraziatische continent. Zijn bevindingen of studieresultaten publiceerde hij in binnen- en buitenlandse ornithologische tijdschriften.

Al zijn ervaringen hiermee opgedaan heeft hij intens beleefd. Soms met verwondering of met verbazing, af en toe ook met irritatie en verbijstering.

 

Kortom, zijn boek bevat een aantal ornithologisch getinte vertellingen en wetenswaardigheden. Feitelijk een natuur-historische ontdekkingstocht.

 

 
 
BOEKPRESENTATIE
KEERKRING OF RONDWAREN IN DE TIJD DOOR HILMA BRUINSMA
 
verkrijgbaar bij Boekhandel Cursief


Zaterdag 26 november, presenteerde Hilma Bruinsma haar debuut in Boekhandel Cursief/Galerie De Etage. Trix Broekmans, journalist/schrijver (De Gelderlander, AD, NRC) verzorgde de inleiding; muzikaal intermezzo door Bram Schultinge, (Becalming Hurts).
Hilma Bruinsma won in 2003 de Gorcumse literatuurprijs met Stadspoort, tijdpoort, nu onderdeel van de rode draad in Keerkring of rondwaren in tijd. Het boek is een weergave van leren leven. De schreeuw naar leven stopt niet na de geboorte, schrappen en opstaan, een stap achteruit en twee vooruit. Oude, maar eeuwig actuele levensvragen (onder andere door haar moeder en zus gesteld), worden op een eigentijdse en authentieke wijze weergegeven. Levensrondes in een circulaire opeenvolging als wisseling van seizoenen. Waarbij de strijder nuances of sprongen verschil in vooruitgang ziet, als het mee zit, ronde na ronde. Wie herkent de zoektocht niet? Snelle schakering en humor wisselen de soms rauwe werkelijkheid af, die zich in de na-oorlogse, voortrazende tijdgeest afspeelt. 
Het licht filosofisch getinte verhaal, heeft een reëel doorleefde grondslag. Het is een meeslepend relaas van intens beleven, dat naast een poging tot antwoord, vooral ook een spiegel is, waar menigeen zich in kan herkennen.


Keerkring of rondwaren in tijd is als paperback en als e-bookversie te verkrijgen.

Het boek is via www.puntaal.nl en in de boekhandel te koop.
 

 

 

 

  • Winkelmandje