• Boekentips

Enthousiast over een boek? Laat het horen! 

Vind je het leuk om je mening over een boek te geven? Of heb je een boekbeschrijving of een recensie gemaakt en wil je die ook aan anderen laten zien? Laat van je horen en mail het naar info@boekhandelcursief.nl.

 

OVER BOEKEN: HARRY VERKUIL 


Plan D is een detectiveroman maar dan verpakt in een ludieke beschrijving van het Oost-Duitsland wat wij zo goed dachten te kennen. De muur was toch gevallen?

 

De socialistische heilstaat blijkt nog steeds te bestaan Egon Krenz staat al meer dan 20 jaar aan de macht en de Stasi waakt over lief en leed van zijn burgers, ook van de hoofdpersoon Martin Wegener, een wat morsige rechercheur die een moord op een partijbons moet oplossen, maar door zijn meerderen met een kluitje in het riet wordt gestuurd. Al met al een forse roman, maar het verhaal leest vlot en verveelt geen moment.

OVER BOEKEN: HILMA BRUINSMA

Ik2, De beste versie van jezelf, Margriet Sitskoorn

 

Met het Maakbare brein brak Margriet Sitskoorn al een lans voor de veranderlijkheid van het brein. 'Zo ben ik nu eenmaal' is niet langer een excuus waar wij ons als mens achter kunnen verschuilen.

Gewoontes maken letterlijk (neuronale) paden in ons brein, dat is waar. Maar die paden liggen niet vast, ze kunnen vernieuwd worden.

In Ik2, De beste versie van jezelf laat Sitskoorn zien hoe je het beste uit je brein kunt halen. Hoe het werkt, hoe je met het doorbreken van patronen nieuwe paden aanlegt of oude paden verlegt.

Alles is gebaseerd op de meest recente inzichten uit de neuropsychologie.

Hoe ga je om met de snelle veranderlijkheid van de huidige tijd en de overdaad aan prikkels, hoe sta je in de zogenaamde VUCA-wereld? Is het vaak pompen of verzuipen, hollen of stilstaan? Ik2 gaat helder in op wat deze snelle wereld is en wat zij van je vraagt. Sitskoorn geeft op zes fronten handreikingen aan waarmee je op een planmatige manier jezelf kunt veranderen. Hoe je als persoon, in je werk en in je omgeving gelukkiger en succesvoller kunt zijn. 'Het spijt me dat ik het moet zeggen, maar als je denkt dat ik teveel van je vraag, heb je het des te harder nodig. En ik weet waar ik over praat'. Niet zo maar wat, Sitskoorn geeft je dan ook het gereedschap om jezelf bij te schaven. 'De mogelijkheden zijn in je hersenen aanwezig, laat ze niet liggen.' Met bruikbare tips van maakbare brein naar maakbare ik.

Margriet Sitskoorn is hoogleraar klinische neuropsychologie aan Tilburg University en bekend van o.a. het tv programma IQ Quiz. Ik2 staat al vijf weken in de top 60 bestsellers.   

De moeite zeer zeker waard. Investeer in jezelf en haal óf bestel Ik2 online bij Cursief.

 

 

Avenue van de mysteriën, John Irving

Jaren terug was ik een liefhebber van de romans van John Irving. Kwam er een nieuwe uit dan wilde ik die vroeg of laat zeker lezen. Van de eerste vier romans heb ik genoten, de Wereld volgens Garp, Hotel New Hampshire, De Regels van het Ciderhuis en Bidden voor Owen Meany. Toch vond ik het op een gegeven ogenblik genoeg, te vaak beren, worstelen, Wenen en schrijvers en ik besloot Irving even te laten voor wat het is. Zijn nieuwe roman Avenue van de mysteriën maakt me toch weer nieuwsgierig. Het verhaal over de vuilnisbeltkinderen, een broer en zusje, is flitsend. Bizarre taferelen volgen elkaar in een hoog tempo op. De eigenzinnige inzichten van het zusje, die een eigen taal spreekt die alleen haar broer verstaat, bouwen langzaam maar zeker een spanning op. Hoewel ze beter in het verleden dan in de toekomst kijkt schijnt toch een zeker lot onmiskenbaar dichterbij te komen. Er komt ongetwijfeld een knallend hoogtepunt. Ik heb het boek nog niet uit. Ik ga het boek zeker ook uitlezen, de plot intrigeert daarvoor ruim genoeg, Irving eigen. Voorlopig is het echter wel weer even het laatste boek dat ik van hem lees. Het is alsof zijn schrijfstijl de snelheid van de verhalen niet bijhoudt. Hij herhaalt voortdurend omschrijvingen van wie iemand is of welke rol bepaalde gebeurtenissen in het verhaal hebben. Is wel handig wanneer je voor het slapen gaan nog wat bladzijden leest. De consequent aangehouden herhalingen suggereren dat Irving zijn lezers niet vertrouwt. Alsof de geheugens van de lezers sleets zouden zijn en voortdurend bij de les gehouden moeten worden. Dat kan tegen gaan staan. Ik lees er maar omheen, het boek is te onderhoudend om daarvoor aan de kant te leggen. Oordeel zelf en waag de sprong in Avenue van de mysteriën.


Harry Verkuil verwoord het zo: 

Juan Diego, een Amerikaanse schrijver, maakt een reis naar de Fillipijnen. Deze reis komt voort uit een belofte die hij 40 jaar geleden voor zichzelf deed aan een gevluchte hippie. Tijdens deze reis komen we door Juan Diego’s dromen en herinneringen meer te weten over zijn jeugd in Mexico. Zijn jeugd die zich vooral afspeelt in Oaxaca in is bepalend voor zijn volwassen periode in Amerika en uiteindelijk zijn epische reis.  In deze roman komen de bij de Irvingkenners weer bekende thema’s terug zoals het circus, de medische wereld en een gekleurde stoet van personages. Sowieso een originele roman.

 

Zuiverheid, Jonathan Franzen

Purity, een naam die de draagster onacceptabel vindt en zichzelf daarom Pip noemt. Haar moeder heeft zulke hoogstaande waarden en normen dat er nauwelijks met haar te leven valt. Pip krijgt van haar niet te horen wie haar vader is en gaat op zoek. Pip doet haar echte naam eer aan en meet haar keuzes af aan haar innerlijk kompas. Juist haar eigenzinnige rechte koers, wars van dweperij en vriendjespolitiek, trekt ogenschijnlijk de aandacht van de wereldwijd opererende internetrebel Wolf (vergelijk wikileaks). Zijn aandacht voor haar is echter verre van eenduidig. Dat zij zomaar als stagiare aangenomen wordt bij zijn ideële imperium is geen zuivere koffie. Hoe dan ook, via Wolf, die zichzelf in zijn megalomane roem verliest, komt Pip uiteindelijk toch bij haar vader terecht. Op ingenieuze wijze zijn intriges en geschiedenis door elkaar geweven. Sommige passages vertonen overlap en hadden misschien wat compacter in het boek beschreven kunnen worden. Maar bij een leesfeest als Zuiverheid is dat geen enkel bezwaar. Zeer de moeite waard om te lezen.

 

 Connie Palmen, Jij zegt het

26-09-2015

Connie Palmen schrijft over de passievolle én fatale liefde van het dichterspaar Sylvia Plath en Ted Huges. Plath's enige roman -The bell jar  (De Glazen Stolp)- wordt meteen na haar zelfmoord een klassieker in de Amerikaanse literatuur. Voor de Brit Ted Huges breekt dan de hel los, hij krijgt, alsof zijn eigen schuldgevoel niet genoeg is van alle mogelijke kanten de schuld op zich gestapeld en hij zwijgt. Palmen geeft Huges een stem in Jij zegt het. Zij vertelde Wim Brands dat zij haar laatste restje verliefdheid in Ted Huges heeft geïnvesteerd en dat is te merken. Haar taal spat van de pagina's en evenaart de heftigheid van het verhaal. Het onvermijdelijke verloop gaat parallel aan het onvermijdelijke van de Bell jar. Je weet bij beide boeken vooraf dat het slecht afloopt. De genadeloze sfeer van De glazen stolp breekt door in Jij zegt het en daarmee geeft Palmen gestalte aan de beklemming die dat oproept. Palmen die van en over beide schrijvers alles heeft gelezen zet een zeer doorleefde en geloofwaardige Ted Huges neer, heel knap geschreven. Zeer de moeite waard.

 

  Liefde kan mislukken, Matthew Quick

 10-09-2015

De woorden ‘officieel lid van het mensenras, je wordt wie je verkiest te zijn’ op het afscheidskaartje van Mr, Vernon is een talisman voor veel oud-leerlingen. Maar kan iedereen boven zichzelf uitstijgen en buitengewoon zijn? Als de vonk uit zijn ogen en leven verdwijnt, wat blijft er dan over van zijn hoopvolle boodschap? Was het dan toch altijd al naïeve onzin? Portia Kane kan de hoop niet opgeven en zet alles op alles om -misschien wel de enige goede man op aarde- op te sporen.  Voor haar is het een obsessie om tegelijk met hem de hoop op hoop te redden. Tot aan het eind leeft de vraag of het haar lukt. Dit boek leest als een spannend verhaal en is tegelijk voor iedereen die het wil zien, een opsteker. Een bijzondere combinatie.

 

Sylvia Plath, De glazen stolp (The bell jar)

 10-09-2015

Het nieuwste boek van Conny Palmen,  Jij zegt het. ligt nu bij Cursief  in de winkel. 5 Maart 2015 was zij te gast in de Gorcumse BibAanZet.  Ted Hughes en Sylvia Plath, het beroemdste liefdespaar uit de moderne westerse literatuur volgens de binnenflap. Alles heeft Palmen van beiden gelezen om dit boek zo te kunnen schrijven. Ik lees het nu, het is in heftige bewoording geschreven, passend bij het karakter van deze liefde. Als ik het uit heb schrijf ik een stukje. The bell jar, ik las het op aanraden van mijn docente Engels van toen, voor de lijst. Het boek is mij altijd sterk bijgebleven. In de zin van dat ik kwaad was op de docente, dat zij een boek met zo'n beladen thema aan jongeren aanraadt om te lezen, in de wetenschap dat de schrijfster zelfmoord pleegde. Ik schreef erover in mijn eigen boek. Wat mij altijd bij bleef is dat Sylvia in het boek zichzelf steeds maar net niet overwon, steeds  maar niet dat laatste stapje kon zetten om uit haar nare zwarte gat te komen. Op het puntje van de stoel, toe dan, toe dan je kunt het. En dan weten dat het de schrijfster zelf uiteindelijk niet lukte. Akelig. Een indringend boek dat helaas maar al te actueel blijkt. 

   

 

OVER BOEKEN: HARRY VERKUIL

 

 

 

Onderworpen - Michel Houllebecq

 10-09-2015

Frankrijk 2022. Hoofdpersoon Francois is hoogleraar aan de Sorbonne universiteit, gepromoveerd op Joris Huysmans, een 19e eeuws Franse auteur. Francois ziet zijn leven als een teleurstelling. Ondanks wat uitspattingen is hij niet in staat zin te geven aan zijn bestaan. Het blijkt dat zijn leven zich in grote lijnen net zo afspeelt als dat van zijn studieobject. Op de achtergrond spelen de verkiezingen. Deze worden uiteindelijk gewonnen door de Moslimbroederschap. Dit heeft ook voor Francois de nodige gevolgen. Korte maar inmiddels veelbesproken utopische roman voor de liefhebber.

 

 Honderd jaar eenzaamheid

 16-7-2015

Het relaas van honderd jaar familie Buendia. Ze stichten een stad, overleven oorlogen en stakingen en proberen de wereld buiten de deur te houden. Ze worden stokoud en stapelgek. Goedendag, wat een familie! Dit is een van de meesterwerken van Gabriel Garcia Marquez.

 

Sinclair Lewis, Babbitt
 15 mei 2015

 Babbitt gaat over een zelfgenoegzame makelaar die voortdurend op zoek is naar het materiële en naar acceptatie. Door omstandigheden gaat hij twijfelen aan zijn oude vertrouwde wereldbeeld. Babbitt is geen roman, eerder een aantal losse verhalen. Overigens een leuke beschrijving van Amerika 100 jaar geleden.

HARRY VERKUIL

 

Nausicaa Marbe, SMEERGELD

  19 november 2014

Geslaagde polderthriller waarin een Haarlemse stadsarchitect met boter op het hoofd, met hulp van een excentrieke rechercheur malafide praktijken boven water probeert te krijgen. Kleine woordgrappen met verwijzing naar de actualiteit. Af en toe archaïsch woordgebruik die uiteindelijk bij de hoofdpersoon horen. Tikje Buwalda en een Roald Dahl-achtig einde. Lezen! OVER BOEKEN HILMA BRUINSMA

 

Als je het licht niet kunt zien 

Anthony Doerr 
 15-05-2015
Anthony Doerr laat het menselijke in de wereld van de oorlog zien. Hoe keuzes levens bepalend zijn en tegelijk drama's zich toch wel voltrekken. De weergaloze (on)menselijkheid afgezet tegen het wonderlijke tijdloze groeien van schelpen en slakkenhuisjes. Het taalgebruik is zo mooi dat je op moet passen niet over de rauwe werkelijkheid heen te lezen. Een onweerstaanbaar mooi boek. Niet voor niets de winnaar van de Pulitzerprijs 2015.

 

 

 

Schitterende Ruïnes 

 

Jess Walter 

15-05-2015

Over de vermenging van een 'gewoon, eenvoudig' leven met de filmwereld. Doet qua sfeer denken aan Kapitein Corelli's mandoline van Louis de Bernières. Vloeiend, dromerig en hard reëel tegelijk in de mooie mediterrane wereld. Liefde overwint het vervliegen van de tijd. Een prachtig verhaal dat leest als een film.

 

 Het Hout

Jeroen Brouwers 

 

 

19-11-2014

  De beklemmende terreur verlamt Bonaventura. Lukt het hem om weer Eldert Haman, zichzelf te worden en zich te ontworstelen aan de onmenselijke en afstompende toestand in het jongenspensionaat? Zwellende taal onderstreept de spanning van het voortdurend-op-je-tellen-passen. Staccato zinnen tekenen scherp het stokken van de adem en gedachten. Het gaat om hoe niets doen en zwijgen de negatieve situatie alleen versterkt en hoe mensen sluipend langzaam verzwakken en ongewild opgaan in het geheel. Dit boek houdt je van begin tot eind in de greep.
 
 

De hond als medemens

Pauline Slot 

 03-09-2014
 

Als waar hondenliefhebber, vooral van mijn eigen hond Peta, viel mijn oog op de titel, De hond als medemens. ‘Ik keek naar de honden die op het strandje speelden. Ze bewogen als deeltjes in een wetteloos heelal, onvoorspelbaar buitelend en  botsend. Toen merkte ik dat mijn ogen gehoorzaamden aan een speciale zwaartekracht: ik lette alleen op Molly.  Dus ik houd van haar dacht ik.’

 

De hond met tientallen liefkozende bijnamen, met talloze speeltjes, een keur aan lekkers en uitgebalanceerd en verantwoord voer, met ziektekostenverzekering,  met vele speeltjes en uitlaatuitrustingen. Onderworpen aan trainingen en adviezen, gebaseerd op wetenschappelijk aangetoond achterhaalde dominantie theorieën tot de altijd op hoog vrolijke piepstem belonende baasjes.  En, het dieptreurige, onvermijdelijke afscheid en wat dat teweeg brengt. Voor wie om zichzelf en zijn hond wil lachen en huilen tegelijk. Een prachtige, humoristische, ontroerende én verbazingwekkend treffende schets van de hond als gezinslid.

 

 

 

Smoske, de neushoorn die er geen zin in had   

 

 Michiel Kamphuis

 27-06-2014

Het boek - Smoske, de neushoorn die er geen zin in had -is net zo leuk als de titel doet vermoeden. De Gorcumse auteur Michel Kamphuis debuteert met een soepel lezend boek, dat met vaart en met humor is geschreven. De wonderlijke avonturen van de neushoorn, die tijdens een transport ontsnapt, zijn zowel bizar als geloofwaardig. Uiteindelijk reist Smoske met een hele stoet achtervolgers. De een heeft het voorzien op het goed verkoopbare onderdeel, de hoorn. Een ander ziet brood in het verhaal. Uiteraard wil de dierenarts Smoske het liefst zo snel mogelijk veilig op de plaats van bestemming hebben, maar dat gaat zomaar niet. Het verhaal zit goed in elkaar en hilariteit en realiteit maken een mooie mix. Zo komt Peter R. de Vries in beeld, krijgt de lezer een blik achter de schermen van de ANWB, speelt Smoske geen onbelangrijke rol op het WK 2006 en zijn ook mensen met een reële geschiedenis, onverwacht verweven met Smoske's omzwervingen. Een origineel en fris boek, een aanrader voor wie eens iets heel anders wil lezen.

 

De Ontheemden, Amin Maalouf

08-03-2014

De ontheemden gaat over een groep jeugdvrienden die mijlenver uiteenwaaiert, letterlijk en figuurlijk. De geboortestreek is de Levant, de oude aarde bij Mesopothamië, het roerige Midden-Oosten. Het conflictgebied is de oorzaak van het uiteenvallen van de groep. De keuzes maken van de één een corrupt politicus, van de ander een fanatiek extremist, van een derde een rijk zakenman. De loepzuivere professor is de verteller die de groep voor een reünie bijeen probeert te krijgen. De geboortestreek kleurt de bodem van het verhaal, toch is De ontheemden niet bij uitstek alleen een politiek verhaal. Maalouf vertelt veel meer een universeel verhaal over hoe omstandigheden keuzes beïnvloeden en hoe keuzes de levensloop verleggen. Wat de vrienden samenbracht, is dat ‘geen van hen een typisch iemand van zijn gemeenschap was’. Eenlingen uit de joodse, christelijke of moslimgemeenschap, die niet het gedachtegoed uitdroegen van de groep waar ze toe behoorden, maar die zelf dachten. Daarin herkenden zij elkaar. ‘In de beschaafde tijd in de Levant, wist je niet wie moslim, jood of christen was. Een leugentje om bestwil want in een oogopslag wist je wie bij welke groep hoorde. Het leugentje om bestwil is heel wat beleefder dan ‘de waarheid’ spreken van nu. Tegenwoordig debiteert ieder met luide stem wat er in zijn hart, in zijn groep leeft, en dat is niet al te fraai. Dat geldt voor dit land en ook voor de rest van de wereld’. Kan de reünie in de nostalgische goede sfeer van vroeger verlopen of zijn de vrienden daarvoor te ver uiteen gegroeid? Wie bepaalt welke keuzes moreel juist of verwerpelijk zijn en staan die keuzes een harmonieuze bijeenkomst in de weg? Deze vraag vormt de spanningsboog van begin tot het verrassende eind. Die spanning maakt, met de sprankelende dialogen en onverwachte wendingen, De Ontheemden een zeer lezenswaardig boek. Een aanrader voor wie van een stevige onderlaag in een boek houdt.

 

 

Frank Westerman, Stikvallei

 27-02-2014

 Voor liefhebbers van Frank Westerman mag de Stikvallei niet in het rijtje ‘gelezen’ ontbreken. Voor mensen die nog niet bekend zijn met zijn werk, het is een echte aanrader. Westerman presenteert zijn waarheidsvinding met een subtiel gevoel voor humor, die de soms absurdistische werkelijkheid nog eens benadrukt. Daarbij bouwt hij een soort spanning op naar de ontknoping, wat is ‘de echte’ waarheid? Wat is er echt gebeurd? Westerman belicht alle mogelijke invalshoeken van de ramp in het Nyosdal, ‘de dodenvallei’ in Kameroen. In 1986 vonden 2000 mensen en talloze dieren, in een verder ongerepte omgeving, de dood. 25 Jaar na dato keert Westerman terug. Met de gegevens van toen en van nu zoekt Westerman hoe de verhalen vorm hebben gekregen. Dat wat er gezegd wordt, is dat ook wat er gebeurd is of hebben we te maken met mythevorming? Wetenschappers bevechten drie verschillende theorieën, de christelijke stromingen hebben hun eigen invalshoek, de islam geeft er een eigen draai aan en de oorspronkelijke spirituele overtuigingen hebben hun eigen zienswijzen. Is het een natuurlijk gegeven, vulkanisch of gasbel vorming, is het een straf van god of voorvaderen of is het een test met nucleaire wapens? Een westerling zoekt naar de oorzaak, een Afrikaan naar de reden, Westerman mixt deze meesterlijk dooreen: mythes hebben een skelet van historische feiten, door de tijd ontstaat er een fabeldier, maar dan in Westermans woorden: mooi!  

 

 

 

  • Winkelmandje